Author Topic: Emma Maembong Belajar Setakat Tingkatan Dua, Tidak Pernah Ambil SPM  (Read 4005 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline kucing_alien

  • Artis
  • *
  • Posts: 1,124
  • Karma: 3
  • Gender: Male
  • A life of being alive
Dia ada kata dia kan belajar dirumah, maknanya pengetahuannya sama
sahaja dengan orang yang bersekolah formal.

Yang beza cuma sijil, dia tak nak amik SPM sedangkan dia boleh ambil.
Itu keputusan dia.

Bukan bermakna dia tak tau guna komputer tak tau bahasa Inggeris maupun
agama.

Kalau di barat situasi ini biasa sahaja.

Kekadang keluarga sebegini lebih berjaya berbanding dengan keluarga
yang exam oriented. Kekurangan cara begini di Malaysia akan mengakibatkan
peluang untuk sambung ke pendidikan yang lebih tinggi akan menjadi sukar.

Perlu diingat, untuk berjaya dalam hidup dunia maupun akhirat, sijil bukanlah
kayu pengukur.

Offline fiedaRanggi

  • BinTang^Popular
  • ***
  • Posts: 10,529
  • Karma: 0
  • Gender: Female
masalah nyer...kalo dia berlakon superb....lain citer la jugak....
ni berlakon pun...pokok2 kt tepi jalan tu lagi berseni dari dia berlakon yg ntah aper2 tuh....
hadui....

Offline xerra

  • Selebriti
  • **
  • Posts: 3,439
  • Karma: 2
  • Gender: Female
  • 🚲💑
Dia ada kata dia kan belajar dirumah, maknanya pengetahuannya sama
sahaja dengan orang yang bersekolah formal.

Yang beza cuma sijil, dia tak nak amik SPM sedangkan dia boleh ambil.
Itu keputusan dia.

Bukan bermakna dia tak tau guna komputer tak tau bahasa Inggeris maupun
agama.

Kalau di barat situasi ini biasa sahaja.

Kekadang keluarga sebegini lebih berjaya berbanding dengan keluarga
yang exam oriented. Kekurangan cara begini di Malaysia akan mengakibatkan
peluang untuk sambung ke pendidikan yang lebih tinggi akan menjadi sukar.

Perlu diingat, untuk berjaya dalam hidup dunia maupun akhirat, sijil bukanlah
kayu pengukur.

Yup, that's true, xerra ada few friends yg homeschool kan anak diaorg just because they are not satisfied with the education system kat sini.
Setakat ni ok je, xada masalah ;)
Life's a race. If you ain't first, then you're last! Literally!  ;D

Offline zharny

  • Artis^Bintang
  • ****
  • Posts: 9,919
  • Karma: 7
  • Gender: Female
  • a.k.a s.h.i.l.o.h
dia akan ambil tp hnya bidang lukisan je..xkanla nk paksa org yg xde hati nk blaja dlm subjek tu. n as a parents, harap diorg guide la anak2 tu dgn ilmu fardhu ain..

Offline simbaKEYKIEhugo

  • Selebriti
  • **
  • Posts: 4,801
  • Karma: 0
Kalau di oversea, mmg biasalah belajar kat rumah sj. kat Malaysia, tak ramai yg praktikkan... so sbb tu laaa nampak mcm tak sesuai sj...

maybe sbb background emak dia... emak dia kannn org putih... so tak hairanlahhh...

tapi ramai kannn adikberadik dia... 11 org tu...

Offline Huda

  • Selebriti
  • **
  • Posts: 3,309
  • Karma: 0
  • Gender: Female
Dia ada kata dia kan belajar dirumah, maknanya pengetahuannya sama
sahaja dengan orang yang bersekolah formal.

Yang beza cuma sijil, dia tak nak amik SPM sedangkan dia boleh ambil.
Itu keputusan dia.

Bukan bermakna dia tak tau guna komputer tak tau bahasa Inggeris maupun
agama.

Kalau di barat situasi ini biasa sahaja.

Kekadang keluarga sebegini lebih berjaya berbanding dengan keluarga
yang exam oriented. Kekurangan cara begini di Malaysia akan mengakibatkan
peluang untuk sambung ke pendidikan yang lebih tinggi akan menjadi sukar.

Perlu diingat, untuk berjaya dalam hidup dunia maupun akhirat, sijil bukanlah
kayu pengukur.

setuju dgn kucing alien  ;)  some ppl just dont believe in this country's education systems. if I was given a choice I would choose homeschool too. homeschool tak bermakna takleh pursue master degree or phd

yg dok ada spm pon ada yg tak kemana gak...

O' Allah, pls make my love for You the most beloved thing to me
and my fear for You the most fearful thing to me. Amin...

Online miami

  • Artis
  • *
  • Posts: 1,772
  • Karma: 0
  • Gender: Female
  • ingat Allah, hati tenang!!
tu ler..setuju dgn alien.. dia bukan tak berpelajaran tp cuma tak ambil exam jerk.. kan dia mention ada belajar kat rumah.. maknanya dia bukan ler dungu sangat pun...
"jika tak dapat apa yg kita suka, belajarlah menyukai apa yg kita dapat dan bersyukurlah dgn apa yang kita ada"

Offline sifu-sifulan

  • Artis
  • *
  • Posts: 1,989
  • Karma: 6
Mmg ler homeskol tp takat form 2 je? tuntut ilmu wajib. Syg je, ayah educated tp tk menggalak ank blaja tggi.. Takank 11 org tu takde suke blaja? 

Offline nguyen

  • Artis
  • *
  • Posts: 2,410
  • Karma: 4
Ada program homeschool  cikgu dan student berinteraksi live depan computer guna sistem skype.  Tak tau kat Msia ada  tak.  Singapore mmg ada.

Offline nguyen

  • Artis
  • *
  • Posts: 2,410
  • Karma: 4
Mmg ler homeskol tp takat form 2 je? tuntut ilmu wajib. Syg je, ayah educated tp tk menggalak ank blaja tggi.. Takank 11 org tu takde suke blaja?

Dia pegi skolah takat form 2, pastu baru dihomeskoolkan .

Offline Mama_Mermaid

  • A Star is Born
  • ****
  • Posts: 22,893
  • Karma: 3
  • Gender: Female
  • ~Laugh when u can, cry when u must~
kalau dh mampu dan konfiden semua ilmu dpt masa bila di homeskulkan... buat jela kan....
orang just bg pandangan dan pertanyaan... sbb sedikit janggal utk di malaysia yg tiada spm..
tp semua adik beradik dia training mcm tu ker? atau dia n chacha jer?

jgn nnt budak2 yg mak ayah kurang mampu pon terpengaruh mcm life dia org ni dahla kan...
jenuh nk homeskul.. artis2 ni x di nafikan, kuat pengaruhnya...

~ƉDσит Lσσκ βαcκ Iи Δиɢɛя~ ;)

Offline cabai7

  • Artis^Bintang
  • ****
  • Posts: 7,752
  • Karma: 0
  • Gender: Female
Betul tu mama... Dihomeskul kan sbb berduit...

Offline Mangkuk^Tingkat

  • Artis^Bintang
  • ****
  • Posts: 7,884
  • Karma: 3
  • Gender: Male
Mujur ler muka dia santek wpon tak amek SPM tetap laku.. kalu rupa muka cam Enot mesti lagi berbakul org kuwtuk kan?
Tiada lagi kemewahan..Yan g akan dibawa bersama ..Hanya amalan yang soleh..Keranda dan kain putih..Bersemadi diperut bumi..Untuk selamanya...
http://www.youtube.com/watch?v=k6tEpgYBN0I

Offline Mama_Mermaid

  • A Star is Born
  • ****
  • Posts: 22,893
  • Karma: 3
  • Gender: Female
  • ~Laugh when u can, cry when u must~
Betul tu mama... Dihomeskul kan sbb berduit...

mcm kite rakyat jelata mcm mana la kalu anak2 nak minta homeskulkan.. ::)
ngaji quran bleh la.. subjek alternatif lain x dapek nak nolong...  :D

~ƉDσит Lσσκ βαcκ Iи Δиɢɛя~ ;)

Offline Mama_Mermaid

  • A Star is Born
  • ****
  • Posts: 22,893
  • Karma: 3
  • Gender: Female
  • ~Laugh when u can, cry when u must~
Mujur ler muka dia santek wpon tak amek SPM tetap laku.. kalu rupa muka cam Enot mesti lagi berbakul org kuwtuk kan?

kalu muka x santek, kompom pi sekolah tinggi2 tingkatnya...  :D

~ƉDσит Lσσκ βαcκ Iи Δиɢɛя~ ;)